NEW WAY OF SEEING YOUR SPACE

© 2018 by HAVELKADESIGN

info@havelkadesign.com

Osijek, Croatia

  • ArchiLovers
  • White Facebook Icon
  • LinkedIn Social Icon

M&A Home 

Osijek / Croatia / 2015

Ambijentalne odrednice ovog stana zahtijevale su dosta promišljanja kako bi se ostvarila topla kućna atmosfera s obzirom na projektni zadatak. Naime, vlasnici stana su mladi bračni par s malom djecom, koji ne preferira širok koloritni spektar, već se ugodnije osjeća u sivom tonalitetu. Kako bi se „razbila“ koncentracija tih tonova koristila sam britke rezove u smislu formi i kontrasta, ubacujući svježe plohe bijele boje. Kako bih slijedila njihove zahtjeve i s druge strane utoplila prostor, upotrijebila sam crvenu boju u minimalnim omjerima. Tako se može primjetiti detalj crvene slavine u kuhinji koju prate crvene epoxi fuge na keramičkim pločama rezanih prema posebno izrađenoj shemi.

Budući da je prostor kuhinje i blagovaone jedan otvoreni prostor vodila sam računa da detalji budu unificirani; pa tako pandan decentnoj linijskoj formi crvene boje u kuhinji predstavlja konstrukcijski dio fotelje u dnevnom boravku, kojeg nadalje prate crveni detalji na tepihu.

Kako bi se navedeni otvoreni prostor naglasio kao jedna cjelina, kroz cijelu zonu se provlači sustav namještaja za odlaganje u vidu velike drvene serpentine koja kreće u niskom startu od dnevnog boravka, tlocrtno u obliku slova U. Izvedena je u vidu ladičara i otvorenih elemenata u TV zoni, preko klupe ispod velike staklene stijene s pogledom na uređeno dvorište. Tu se „penje“ stvarajući veliki zatvoreni prostor za odlaganje stvari kojih uvijek imamo više nego što možemo spremiti. Iz te pozicije nastavlja se u vidu vijenca koji služi za skrivanje karnišne za zavjese. U kutu se lomi i nastavlja iznad gornjih kuhinjskih elemenata gdje je postavljena ugradbena rasvjeta za kuhinjsku zonu.

Dodatna funkcija koja se trebala uklopiti u ovu zonu je i radni kutak koji sam ostvarila u nastavku kuhinje kao nagovještaj na ponovno vizualno spajanje s dnevnom sobom.

Sve to postavlja se kao idealna baza za božićnu atmosferu koja se svojim prepoznatljivim bojama savršeno uklapa u postojeći ambijent. Zasluga tako maštovitom i profinjenom dekoriranju pripada poznatom osječkom cvjetnom ateljeu Fantazija i vlasnici Marini Milas.

Ulazni dio, koji dijeli centralni dio stana s jedne te ostatka stana s druge strane, nadovezuje se svojom formom i koloritom na navedenu zonu. Iskorišten je za privremeno odlaganje obuće i odjeće te mali praktični kutak za sjedenje, odlaganje torbe i sl.

Drugi dio stana obuhvaća dvije dječje sobe, roditeljsku spavaću sobu, kupaonu i toalet.

Dječje sobe nemaju dodirnih točaka s ambijentom cijelog stana i uređene su naravno u potpunosti u skladu s dječjim svijetom punim mašte i boja! Roditeljska pak spavaća soba slijedi istu priču i maksimalno iskorištava prostor za odlaganje pri čemu ne kompromitira otvorenost. Detalj koji nosi ovaj prostor je veliko iluminirajuće uzglavlje izvedeno po mjeri od panela obloženih različitim profinjenim materijalima, stvarajući ambijentalnu rasvjetu prijeko potrebnu u zoni za spavanje.

Kupaona također prati tonalitet cijelog stana i usprkos hladnim materijalima poput stakla u kombinaciji sa sivim bojama, djeluje toplo. Dobar dio zasluge je i dio zida obložen pločicama u obradi tamnih drvenih lamela.

Mali wc ima svoju spider-priču koja mrsi račune sivilu ploča velikog formata. I ovdje su prisutne dvije razine osvjetljenja, osnovna iznad ogledala i umivaonika, i ambijentalana u vidu svijetlećeg staklenog zida s prikazom paukove mreže.

Sivi tonovi i prizvuci betona u interijeru nadovezuju se na exterijer, pa su tako uz samu fasadu izliveni portali od betona koji čine bazu za čeličnu pergolu. Time se uokviruje i naglašava dvorišni ulaz u stan, odvajajući ga vizualno od ostatka zgrade. „Portali“ s ugrađenom rasvjetom ujedno služe i kao mala zona za opuštanje na koju se može sjesti i uživati uz zvuke koji se reproduciraju iz ugrađenih zvučnika na stropnom dijelu. Njihovom širinom se uokviruje terasa obložena deckingom, dok je ostatak dvorišta iskorišten za veliku zelenu površinu. Iako sam na početku bila puna entuzijazma vidjevši toliko dvorište i razmišljajući o tome šta se tu sve može napraviti, ubrzo sam splasnula kada su mi klijenti obrazložili svoje viđenje. Naime, nije dolazilo u obzir da ih se ikako optereti s održavanjem bilo kakvog bilja, suvišnog rada i sl. Vrlo praktični vlasnici htjeli su samo travu. Naravno da je to po meni bilo neprihvatljivo i ostavilo me u razmišljanju o nekoliko varijanti s kojima nikako nisam bila zadovoljna. Na kraju se sve ipak posložilo i sretna sam da sam iznjedrila rješenje s kojim smo svi bili jako zadovolji.

Komocija vlasnika nije ugrožena jer je na cijeloj terasi postavljen sustav navodnjavanja travnate površine te „kap po kap“ za posađene biljke. Dvorište je podijeljeno na dvije zone, lijevu na koju se izlazi direktno iz kuhinje i desnu na koju se pruža pogled kroz staklenu stijenu dnevnog boravka. U lijevom kutu smještena je vanjska ostava koja je vrlo praktična za bicikle, sanjke i mnoštvo drugih stvari. Na vanjskom zidu izveden je betonski sudoper, koji upotpunjuje potrebu za roštiljanje u ljetnim danima. Cijeli taj popločeni dio nadovezuje se na puteljak koji vodi do skrivenih vanjskih vrata na suprotnom kraju dvorišta.

Kako bih ostvarila želju za većom travnatom površinom i ostala dosljedna svojoj potrebi za dodanoj vrijednosti, napravila sam brijeg koji se oslanja na dodani zid skrivajući tako stražnja vrata za ugodan pogled iz dnevnog boravka. Nekoliko biljki je ipak posađeno, tek kao akcenti pojedinim zonama i diskretan balans velikom orahu koji krasi cijelo dvorište.