Villa S 

Osijek / Croatia / 2013

Projekt Villa S odnosi se na interijer dvokatnice za četveročlanu obitelj. Obiteljska kuća iz '80-tih u potpunosti je arhitektonski rekonstruirana otvarajući nove mogućnosti za intervencije u interijeru.

Projektni zadatak obuhvaća razradu prostorne organizacije, preraspodjelu svih instalacija te kompletno opremanje.

Prostornom organizacijom definirane su nove funkcionalne zone u skladu s određenim primarnim i sekundarnim komunikacijskim traktom te se postavio optimalan rapored opreme prema novim prostornim i ergonomskim odrednicama. Konkretnim primjerom, ostvaren je veliki ulazni foaje s ugradbenim ormarima za odlaganje, koji vodi direktno u društvenu zonu dnevnog boravka koji se cijelom širinom otvara vanjskoj terasi i dvorištu. Iz istog čvorišta bočno se pristupa sanitarnom čvoru, ostvaruje se komunikacija za veliku kuhinju i priručnu blagovaonicu te prolaz do glavne blagovaone koja je vezana uz dnevni boravak. Tu se također nadovezuje i stepenište koje vodi do privatne zone spavaćih i dječjih soba, garderobe te velike kupaone.

Odabirom podnih, zidnih i stropnih obloga uz usklađivanjem tekstura, završnih obrada i paleta boja definirane su ambijentalne karakteristike prostora.

Veliki otvoreni prostori imaju mogućnost zatvaranja transparentnim staklenim kliznim vratima maksimalno koristeći svjetlost koja dopire kroz staklene stijene. Tako postignuta svjetlina i otvorenost prostora može podnijeti punoću parketa Acacie postavljenog u cijeloj kući. Toplina se ostvaruje i na terasi u nastavku na koju je položen decking usklađene nijanse. Kuhinjski elementi i namještaj za odlaganje u dnevnom boravku izvedeni su od nijansiranog hrastovog furnira poput Acacie kako bi se ostvario unificiran izgled upotrebe drveta. Samo opremanje je velikim dijelom rađeno po mjeri prema nacrtima čime je integriran unikatan produkt dizajn.

Upotreba stakla pojavljuje se i na centralnom Tv/audio dijelu kao podloga za kreiranje kućne chromo-terapije. Velika pažnja posvećena je rasvjeti, pri čemu se u velikoj mjeri koriste RGB LED moduli kojima slijede spot svjetla te dizajnerska rasvjetna tijela. Svaka zona ima nekoliko razina osvjetljenja koje su digitalno regulirane te međusobno usklađene unaprijed određenim ambijentalnim scenama.

Kupaona i gostinjski toalet imaju bijelu keramiku kao neutralnu bazu ekstravagantnim pločicama čija se ljepota dodatno naglašava upotrebom velikih zrcalnih ploha.

Ukratko opisani projekt kuće osobno smatram uspješnim radi meni najvažnije potvrde, a to je konstantno iskazivanje sreće i zadovoljstva njenih stanara.

© 2020 by HAVELKADESIGN

info@havelkadesign.com

  • ArchiLovers
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon